Selasa, 29 Oktober 2013

Penawar Sebenar Kepada Kemelut Yang Melanda NegaraPelbagai musibah melanda Malaysia sejak kebelakangan ini. Pembunuhan, rompakan, rogol, penculikan, gejala sosial, tekanan ekonomi kepada kerajaan serta rakyat jelata dan pelbagai lagi.

Masing-masing mencari penawar atas kemelut ini. Namun, penawar yang dikemukakan sebenarnya bukanlah penawar utama yang mampu mengubati segala jenis penyakit yang melanda negara kita. 

Ia umpama merawat seseorang yang sentiasa cepat lapar dan dahaga dengan memberikan makanan dan minuman yang secukupnya, tetapi punca sebenarnya adalah kerana seseorang itu menghidap penyakit kencing manis. Selagi paras gula tidak dikawal dengan pengawalan diet yang seimbang, berat badan yang normal, fizikal aktiviti yang mencukupi dan pengambilan dos ubat yang sepatutnya (jika diperlukan atas nasihat doktor), selagi itu seseorang itu menghadapi masalah yang sama, bahkan boleh menjadi lebih teruk lagi.


Maka, apakah penawar yang sebenarnya diperlukan oleh kita?

Hanya satu penawar untuk kita semua. Kembalilah kepada paksi agama. Agama yang memberi rahmat ke sekalian alam, baik kepada penganutnya, bukan penganutnya hatta kepada binatang dan tumbuh-tumbuhan.

Letakkanlah orang yang sepatutnya di kerusi pemimpin, laksanakanlah syariat Islam secara menyeluruh, praktik dan terapkan ajaran agama secara menyeluruh, tidak kira muda atau tua, kaya atau miskin; ini semua adalah penawar sebenar yang diperlukan oleh kita semua.

Apabila orang yang zalim diangkat sebagai pemimpin, syariat Islam di pandang sepi dan pengamalan agama dianggap asing, maka bersedialah dengan pelbagai musibah yang lebih dasyat lagi selepas ini. "Sekiranya penduduk negeri itu beriman serta bertakwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (Rasul Kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa sebabkan apa yang mereka telah usahakan" (Surah al-A'raf: 96)

Allahul Musta'an.

Tiada ulasan: