Isnin, 16 September 2013

Ayat al- Qur'an yang Telah Membuatkan Rasulullah Menitiskan Air MataRasulullah sollallahu 'alaihi wasallam (s.a.w.) pernah meminta sahabat Baginda, Abdullah bin Mas'ud radhiallahu 'anhu (r.a.) membacakan Baginda ayat-ayat al-Qur'an. Lantas, Abdullah bin Mas'ud r.a. bertanya kepada Rasulullah s.a.w., "Ya Rasulullah, akukah yang akan membacakan kepada engkau, padahal ia (al-Qur'an) diturunkan kepada engkau?"


Rasulullah s.a.w. berkata: "Benar, tapi aku ingin mendengarkannya dibacakan oleh orang lain." Maka Abdullah bin Mas'ud r.a. pun membacakan ayat al-Qur'an bermula daripada permulaan surah an-Nisa' sehinggalah ayat ke 41:

فَكَيْفَ إِذَا جِئْنَا مِن كُلِّ أمَّةٍ بِشَهِيدٍ وَجِئْنَا بِكَ عَلَى هَـؤُلاء شَهِيدًا

"Maka bagaimanakah (halnya orang kafir nanti), apabila Kami mendatangkan seseorang saksi (rasul) dari tiap-tiap umat dan Kami mendatangkan kamu (Muhammad) sebagai saksi atas mereka itu (sebagai umatmu)".

Baginda bersabda kepada Abdullah bin Mas'ud r.a. : "Cukuplah sehingga ayat ini.." dan air mata Baginda bercucuran keluar.

(Kisah ini diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim)

Bercucuran air mata Baginda memikirkan nasib umatnya kelak, bagaimana pula dengan kita sebagai umatnya? Pernahkah kita menitiskan air mata kerana Baginda?

Adakah kita pernah berusaha untuk memastikan bahawa kita bukanlah daripada golongan yang menyebabkan Baginda bersedih, bahkan menjadi kebanggaan Baginda kelak?

Adakah kita layak untuk memperoleh syafaat Baginda di akhirat kelak?

2 ulasan:

Mama Fasya berkata...

Jemput lawat blog http://sedetikhayatku.blogspot.com/

dan http://nutribiolife.blogspot.com/

Dirman Kendari berkata...

subahanllah, Nice Article..
silahkan di kunjungi juga blog saya yang sangat sederhana...
http://appsapkipajar.blogspot.com/