Sabtu, 5 Januari 2013

Kaedah Menguruskan Organisasi Berdasarkan Kisah Nabi Sulaiman 'Alaihissalam dan Burung Hud-Hud

"Dan (setelah itu) Nabi Sulaiman memeriksa kumpulan burung (yang turut serta dalam tenteranya) lalu berkata: "Mengapa aku tidak melihat burung belatuk (hud-hud)? Adakah ia dari mereka yang tidak hadir?" (an-Naml: 20)


 "Demi sesungguhnya! Aku akan menyeksanya dengan seksa yang seberat-beratnya, atau aku akan menyembelihnya, kecuali ia membawa kepadaku alasan yang terang nyata (yang membuktikan sebab-sebab ia tidak hadir)" (an-Naml: 21)


Dua ayat dalam surah an-Naml di atas menceritakan tentang kisah Nabi Sulaiman ‘alaihissalam dengan salah seekor tenteranya, iaitu burung belatuk (hud-hud). Dua ayat yang sangat ringkas jika dibaca, namun sebenarnya, banyak pengajaran dalam dua ayat ini khususnya berkenaan disiplin dalam berorganisasi.

Pemimpin harus peka tentang keadaan orang dibawahnya. Pemimpin harus tahu dan mengambil tahu tentang keadaan anak buahnya yang tidak dapat hadir ke sesuatu program, pertemuan atau mesyuarat.

Pemimpin harus mengambil berat tentang keadaan semua orang dibawahnya walaupun ia mungkin insan biasa yang tidak menonjol dalam organisasi. Tidak boleh double-standard dalam memberikan perhatian.


Salah satu cara untuk membantu para pemimpin mengetahui tentang kehadiran orang bawahannya seterusnya mengetahui keadaan mereka adalah dengan mengambil kehadiran mereka dalam program, mesyuarat dan lain-lain aktiviti, atau bertanya kepada sahabat-sahabat lain jika mereka tidak dapat hadir. Sangat mudah namun sangat memberi kesan kepada hubungan pemimpin-orang bawahan (qiadi-jundi) dan kelansungan sesuatu organisasi itu.

    
       Dalam organisasi, sistem hukuman ataupun ‘iqab haruslah wujud dan berfungsi jika ada di kalangan ahli organisasi, baik orang bawahan mahupun pemimpin yang melanggar peraturan organisasi. Namun, kelonggaran dan rasional manusiawi haruslah ada jika alasan dan sebab yang kukuh dikemukakan atas kesalahan tersebut. Pemimpin  juga harus bertindak tegas ke atas kesalahan yang dilakukan tanpa sebarang sikap pilih kasih.

   
  Antara adab yang penting dalam berorganisasi adalah adab memaklumkan sebarang ketidakhadiran ke sesuatu program atau aktiviti kepada orang yang sepatutnya seperti pemimpin, pengarah program ataupun pengerusi majlis. Adalah lebih baik memaklumkannya lebih awal, jika tidak mampu, hendaklah dimaklumkan selepasnya.
  
     Indahnya hidup berorganisasi. Saling melengkapi dan dilengkapi. Tiada jundi tanpa qiadi, tiada qiadi tanpa jundi. Semoga dua ayat yang pendek ini memberi ibrah kepada kita dalam menguruskan kehidupan seharian. Allahu’alam.

Tiada ulasan: