Jumaat, 3 Julai 2009

Nabil Marwan Dalam Kenangan

Sharif dan Arwah Nabil

2 Julai 2009. Kira-kira pukul 11 malam. Hari Khamis malam Jumaat. Nabil Marwan telah dipanggil pulang oleh PEMILIKNYA.
Aku baru dikejutkan dengan berita bahawa Nabil ada masalah pada organ hatinya. Kami (aku, Nurudin, Naim) terus berhajat untuk melawat Nabil pada hujung minggu depan (selepas program Taaruf Week UIA). Selang beberapa hari, aku digemparkan dengan mesej dari rakan-rakan yang memaklumkan bahawa Nabil telah pergi buat selama-lamanya.
Selepas mendapat berita ini, aku terus terduduk. Terus merenung bilakah dan bagaimanakah pengakhiran hayatku. Aku masih teringat saat2ku pergi melawat Nabil di Hospital Telok Intan. Sinar senyuman Nabil ketika itu begitu meyakinkan diriku bahawa keadaan dia semakin baik dan akan sembuh dari penyakitnya. Namun, DIA lebih menyanyangi Nabil. DIA lebih tahu apa yang terbaik untuk Nabil. DIA MAHA MENGETAHUI SEGALANYA.
Nabil Marwan adalah juniorku ketika di DQ. Aku tidak beberapa rapat dengannya ketika di DQ ataupun di Matrik UIA. Jika bertemu dengannya, hanya berbalas senyuman dan berbual sebentar. Aku menjadi sangat rapat dengannya selepas menghadiri satu program. Di dalam program itu, aku menjadi sangat rapatnya bagaikan kami memang adalah kawan yang rapat sebelumnya. Aku lebih kenal dirinya di dalam program ini. Rupa-rupanya, Nabil ini mempunyai perwatakan yang hampir sama seperti diriku.
Namun, ALLAH JUA MAHA MENGETAHUI apa yang terbaik untuk hamba-hambaNYA. DitakdirkanNYA, seminggu selepas menghadiri program tersebut, Nabil dimasukkan ke hospital akibat demam panas. Maka, bermulalah episod ujian untuk diri Nabil dan ahli keluarganya sehingglah beliau menghembuskan nafas terakhir.
DIA telah meminjamkan Nabil sebentar untuk menjadi sahabat karibku dan DIA jua yang berkuasa dan berhak mengambil kembali makhluk ciptaanNYA.
Aku sempat berbual dengan ibunya semalam. Walaupun beliau masih terasa kehilangan anaknya itu, tetapi beliau redha dengan pemergian Nabil. Bagi beliau, Nabil adalah seorang anak yang baik dan seboleh-bolehnya tidak mahu menyusahkan dan merisaukan ibunya walaupun dalam keadaan yang amat tidak terdaya.
Nabil telah pergi buat selama-lamanya pada hari Khamis malam Jumaat dan menurut Iqbal & Fathi (2 orang sahabat yang tiba awal di rumah arwah dan sempat melihat jenazah arwah), wajah arwah dalam keadaan tersenyum dan ada percikan peluh di dahinya. Subhanallah.. Itu adalah tanda-tanda husnul khatimah. Wallahu'alam.
Semoga Nabil memperoleh husnul khatimah dan rohnya ditempatkan bersama-sama orang-oran yang Soleh. Ameen.
Takziah kepada ahli keluarga arwah. Semoga terus kuat dengan ujian ini dan redha atas segala ketentuanNYA.
Bagaimana dengan pengakhiran hidup anda?? Adakah amal soleh yang telah anda lakukan sudah layak untuk memperoleh husnul khatimah kelak??
Fikir-fikirkan...

Tiada ulasan: