Selasa, 10 Jun 2008

Kenali Pemain-Pemain Yang Beragama Islam Dalam Kejohanan EURO 08 (3)

11. Zlatan Ibarahimovic

No Jersi : 10
Posisi: Penyerang
Tarikh Lahir: 3 Oktober 1981
Negara: Sweden ( Ibubapa berketurunan Bosnia)

Permata Sweden ini telah menunujukkan bakatnya ketika berpindah ke kelab Ajax Amsterdam (rekod perpindahan pemain Sweden-7.8 juta) dengan memenangi kejuaraan domestik berganda pada tahun pertamanya. Menyerlah pada kejohanan Euro 2004 dengan menjaringkan 2 gol termasuk gol penyamaan ketika bertemu Itali. Menyertai kelab Juventus selepas kejohanan tersebut dan memenangi 2 kejuaraan Scudetto, tetapi ditarik balik kerana skandal mengatur penipuan. kemuadian menyertai Inter dan membawa Inter memgekalkan kejuaraan Scudetto dua kali kedua berturut-turut.


12. Rami Shaaban
No Jersi: 12
Posisi: Pengaja Gol
Tarikh Lahir : 3 Oktober 1981
Negara: Sweden (Berketurunan Mesir)


Rami Shaaban bermain dengan baik di peringkat kelayakan EURO 08 dengan hanya melepaskan 2 gol daripada 4 perlawanan. Berketurunan Mesir daripada sebelah bapa, Rami Shaaban memulakan karier bersama kelab Zamalek, ketika masih menuntut di Universiti di Kaherah. kemudiannya, menyambung karier di kelab bahagian dua liga Sweden, FC Nacka sebelum berpindah ke kelab Djurgarden. Seterusnya, berpindah ke kelab Arsenal pada tahun 2002. Kini, Rami Shaaban bermain dengan kelab Hammarby.


13. Hakan Yakin
No Jersi: 10
Posis: Tengah Menyerang
Tarikh Lahir: 22 Februari 1977
Negara: Switzerland (Berketurunan Turki)


Hakan Yakin adalah adik kepada bekas pemain pertahanan Swizerland, Murat Yakin. Pemain perancang yang mempunyai kekuatan pada kaki kirinya ini telah 4 kali memenangi kejuaraan liga Switzerland. Kini bersama kelab Young Boys, selepas berpindah daripada kelab Galatasaray dapa tahun 2005. Pakar dalam sepakan bola mati dan dianggap oleh peminat-peminat Switzerland sebagai seorang pemain yang proaktif.


14. Ramazan Ozcan
No Jersi: 23
Posisi: Penjaga Gol
Tarikh Lahir: 28 Jun 1984
Negara: Austria (Berketurunan Turki)


Pemain yang dipanggil pada saat-saat akhir oleh jurulatih, Josef Hickersberger bagi menggantikan pemain yang cedera. Bermain cemrelang membantu kelab TSG 1899 untuk naik ke Bundesliga. Ozcan telah bermain sebanyak 23 kali untuk skuad bawah 21 Austria, tetapi masih belum membuat penampilan pertama dalam peringkat senior.


15. Umit Korkmaz
No Jersi: 11
Posisi: Sayap Kanan / Kiri
Tarikh Lahir: 17 September 1985
Negara: Austria (Berketurunan Turki)


Pemain tengah yang kecil dan bersemangat ini telah dipanggil menyertai skuad Austria setelah membantu kelabnya, Rapid Wein menjuarai liga Austria. Pemain yang mempunyai skil menggelecek ini telah membuat debut pertama ketika perlawanan persahabatan menentang Nigeria pada hujung bulan Mei lepas.


*Setakat ini sahaja info yang dapat dikongsi. Pemain-pemain negara Turki tidak termasuk dalam senarai 15 pemain ini.

1 ulasan:

thaaqhib berkata...

baru tahu~