Khamis, 18 April 2013

Meraikan Perbezaan dalam Perkara-Perkara KhilafiyyahSheikh Dr Umar Saud al-Aidh hafizahullah ketika menerangkan tentang bacaan qunut dan perbezaan pendapat antara ulama'-ulama' muktabar, antaranya perbezaan pendapat Imam Syafie rahimahullah (qunut dibaca dalam solat Subuh secara berterusan) dan pendapat Imam Ahmad Bin Hanbal rahimahullah (qunut dibaca ketika berlaku peristiwa tertentu sahaja), telah menegur sikap sesetengah umat Islam yang sanggup tidak solat Subuh berjemaah di masjid semata-mata kerana imamnya bermazhab Syafi'e dan membaca qunut dalam solat Subuh.

Sedangkan, solat berjemaah dan kesatuan umat Islam adalah lebih utama daripada perkara khilaf yang dibenarkan oleh syara'. Sheikh menegaskan bahawa khilaf tersebut adalah bersumberkan nas hadith yang sahih & tiada masalah untuk bersolat di belakang imam yang berlainan mazhab.

Tambah beliau lagi, Ibnu Taimiyyah rahimahullah pernah menyebut/menulis tentang permasalahan anggota yang perlu turun dahulu daripada kedudukan berdiri dalam solat kepada kedudukan sujud, sama ada turun lutut dahulu ataupun kedua tangan dahulu. Ibnu Taimiyyah rahimahullah menegaskan bahawa kedua-duanya adalah sunnah kerana bersumberkan dalil yang sahih. Tiada masalah.

Perkara yang sepatutnya perlu lebih difokuskan dan diberi perhatian adalah tentang umat Islam yang tidak bangun bersolat Subuh atau bangun mengerjakan solat Subuh ketika matahari sudah kelihatan secara berterusan dan tanpa sebarang alasan.

Sungguh indah jika memahami perbezaan perkara yang boleh diperselisihkan dalam kehidupan ini. Masing-masing mempunyai dalil, beramalah dengan yang paling diyakini.

Sungguh indah jika setiap daripada kita mengerti perkara apakah yang perlu diutamakan dalam kehidupan di akhir zaman ini.


Allahu'alam.


Tiada ulasan: