Ahad, 25 Mac 2012

Sekilas Pandang Setelah Menyepi


Sudah lama tidak menulis.

Perubahan gaya hidup sejak memasuki fatrah praktikal ini membuatkan diriku melupakan sebentar mengenai laman blog ini. Ianya penting untuk menghidupkan salah satu daripada ruang dakwah ini, namun ada beberapa perkara yang lebih penting dan harus didahulukan atau dengan istilah yang popular, urgent and important.

Semakin maju dan tinggi tahap IQ manusia, semakin jauh mereka daripada Ilahi. Kenapa menjadi begitu?

Ini kerana nilaian maju adalah mengikut neraca materialistik yang tidak bertunjangkan suluhan wahyu. Nilaian tahap IQ pula mengikut apa yang digariskan oleh orang bukan Islam. Semuanya sepi dan kian menjauh daripada nilaian Ilahi mengikut neraca syariat berpandukan al-Quran dan as-Sunnah.

Keadaan di Syria kian meruncing. Bashar al-Assad dan pengikut-pengikutnya cuba untuk mengikut jejak langkah Firaun dan pembesar-pembesarnya. Mereka lupa apa yang telah diceritakan didalam surah An-Naazi'at.

Keadaan di Malaysia tidak kurangnya. Pemimpin tertinggi negara terkeliru dengan ke'Islam'an yang ingin dibawa, bahkan dikelirukan lagi oleh pengampu-pengampu di sekeliling beliau yang berkelulusan agama. Merasakan diri selari dengan apa yang dibawa Nabi Muhammad S.A.W., namun sebenarnya jauh tersasar..

Isu Yahudi, Zionis dan urusan dengan mereka hangat dibincangkan kebelakangan ini. Alhamdulillah, takdir Allah menentukan isu ini menjadi topik perbincangan di pentas-pentas ceramah, dada-dada akhbar, laman-laman sosial dan alam maya. Alhasilnya, masyarakat mula sedar apakah perbezaan antara Yahudi dan Zionis serta bagaimana sikap kita (umat Islam) terhadap mereka. Ulama' dan para ilmuan yang ikhlas memberi penerangan yang akhirnya membawa kita kepada mengenali siapakah sebenarnya yang telah menkhianati Islam. Sungguh hebat ketentuan Ilahi!

Mutakhir ini kita dikejutkan dengan beberapa kisah menghayat hati tentang pembunuhan kejam terhadap insan-insan yang tidak berdosa dan beberapa kisah lari dari rumah yang membabitkan remaja Islam. Semua masalah ini sebenarnya membawa kesimpulan kepada keperluan yang amat sangat terhadap penguatkuasaan undang-undang Islam di negara yang mengaku sebuah negara 'Islam' ini serta pengislahan terhadap sistem pendidikan bermula daripada akar umbi sehingga membentuk masyarakat yang madani.

Dalam lambakan sisi gelap yang semakin menyelubungi kita, sebenarnya ada fajar yang sedang menyinsing dan diharapkan terus bersinar dan akhirnya menerangi ke seluruh pelusuk alam. Pertamanya apa yang berlaku di Mesir, Tunisia dana beberapa negara Arab. Sinar Islam kembali menyinar dengan kuasa Allah s.w.t. setelah bergelap buat beberapa ketika dahulu. Penghijrahan beberapa artis yang merupakan ikon masyarakat ke arah lebih baik dengan membawa kepada pengenalan bentuk hiburan yang sebenar dalam Islam. Kemunculan beberapa orang pendakwah muda dengan pendekatan baru yang lebih segar dan mesra masyarakat yang telah berjaya mengubah persepsi masyarakat tentang dakwah dan syariat Islam.

Islam pasti menang di akhirnya. Itu adalah janji Ilahi. Sama ada kita terlibat atau berdiam diri, ia pasti terjadi.

Ismail Haniyeh telah berucap dengan yakin dan optimis bahawa pembebasan bumi syria daripada belenggu regim Bashar al-Assad akan membuka pintu kemenangan dan pembebasan bumi Palestin dan Masjidil al-Aqsa. Keyakinan daripada seorang yang telah menginfaqkan diri di jalan Allah serta sangat yakin dengan janji-janjiNya.

Kita bagaimana? Adakah yakin dengan janjiNya?

Jika ya, adakah cukup dengan sekadar yakin?

Tiada ulasan: